Kikkererwten zijn een veelzijdige peulvrucht die in veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. Kikkererwten bevatten veel vezels, eiwitten en mineralen zoals ijzer en magnesium. Daarnaast zijn ze ook nog eens rijk aan B-vitamines en foliumzuur. Maar hoe kook je kikkererwten nu op de beste manier? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om de perfecte gekookte kikkererwten te bereiden.

Wat heb je nodig voor kikkererwten koken?
Om kikkererwten te koken heb je eigenlijk maar een paar ingrediënten nodig. Uiteraard heb je kikkererwten nodig en water. Het is ook handig om een snufje zout toe te voegen voor extra smaak, maar dit is optioneel. Daarnaast kun je ervoor kiezen om specerijen of andere smaakmakers toe te voegen, zoals knoflook, ui, komijn of paprikapoeder.

Wat is de tijdsduur voor kikkererwten koken?
Het koken van kikkererwten neemt wat tijd in beslag, maar met de juiste voorbereiding kun je dit proces versnellen. Over het algemeen moeten kikkererwten ongeveer 1,5 tot 2 uur worden gekookt. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de grootte en versheid van de kikkererwten. Het is daarom altijd verstandig om de kikkererwten regelmatig te controleren tijdens het kookproces en te proeven of ze gaar zijn.

Hoe kun je het beste kikkererwten koken?
Het koken van kikkererwten kan op verschillende manieren worden gedaan, maar de meest gebruikelijke methode is het koken op het fornuis. Hier volgt een uitgebreid stappenplan voor het koken van kikkererwten:

1. Week de kikkererwten: Begin met het weken van de kikkererwten in water. Dit is belangrijk omdat dit het kookproces versnelt en ervoor zorgt dat de kikkererwten gelijkmatig gaar worden. Je kunt de kikkererwten het beste minstens 8 uur, of een hele nacht, laten weken.

2. Spoel de kikkererwten: Spoel de geweekte kikkererwten af onder koud water om eventuele onzuiverheden te verwijderen.

3. Breng water aan de kook: Vul een grote pan met ruim water en breng dit aan de kook. Voeg indien gewenst een snufje zout toe voor extra smaak.

4. Voeg de kikkererwten toe: Voeg de uitgelekte kikkererwten toe aan het kokende water.

5. Laat de kikkererwten sudderen: Verlaag het vuur en laat de kikkererwten sudderen. Doe de deksel op de pan en kook de kikkererwten gedurende ongeveer 1,5 tot 2 uur, of totdat ze gaar zijn. Roer af en toe door om te voorkomen dat de kikkererwten aan de bodem van de pan blijven plakken.

6. Controleer de gaarheid: Proef na ongeveer 1 uur of de kikkererwten gaar zijn. Ze moeten zacht zijn, maar nog wel stevig genoeg om hun vorm te behouden. Als ze nog te hard zijn, laat ze dan nog wat langer koken.

7. Giet de kikkererwten af: Giet de gekookte kikkererwten af en spoel ze af onder koud water om het kookproces te stoppen.

Op welke manieren kun je kikkererwten koken?
Naast het koken op het fornuis, kun je kikkererwten ook koken in een snelkookpan of een slowcooker. Beide methoden hebben hun eigen voordelen.

In een snelkookpan (ook wel bekend als een pressure cooker) worden de kikkererwten onder druk gekookt, waardoor het kookproces aanzienlijk wordt versneld. Dit kan handig zijn als je weinig tijd hebt, maar toch graag snel gekookte kikkererwten wilt hebben. Houd er echter rekening mee dat de kooktijden kunnen variëren afhankelijk van het merk en type snelkookpan dat je gebruikt.

Een slowcooker is een apparaat dat voedsel op een langzame en constante manier kookt. Dit kan ideaal zijn als je de kikkererwten gedurende lange tijd wilt laten koken, bijvoorbeeld als je ze wilt gebruiken voor soepen of stoofschotels. Slowcookers hebben vaak een timer en temperatuurregeling, waardoor je de kooktijd en temperatuur gemakkelijk kunt aanpassen aan je eigen behoeften.

10 tips voor kikkererwten koken
1. Week de kikkererwten altijd vooraf: Het weken van de kikkererwten is belangrijk omdat dit het kookproces versnelt en ervoor zorgt dat ze gelijkmatig gaar worden.

2. Gebruik voldoende water: Zorg ervoor dat er voldoende water in de pan zit, zodat de kikkererwten volledig onder water staan tijdens het koken.

3. Voeg zout toe: Voeg een snufje zout toe aan het kookwater om de smaak van de kikkererwten te verbeteren.

4. Controleer regelmatig: Controleer de kikkererwten regelmatig tijdens het kookproces om te zien of ze al gaar zijn. Proef ze door er een paar uit te halen en te kijken of ze zacht genoeg zijn.

5. Verwijder schuim: Tijdens het koken kan er schuim ontstaan op het oppervlak van het water. Dit schuim kun je het beste verwijderen om troebele bouillon te voorkomen.

6. Bewaar het kookvocht: Het kookvocht van de kikkererwten, ook wel aquafaba genoemd, kan worden gebruikt als vervanger van eiwit in verschillende recepten. Het kan worden opgeklopt tot een luchtige massa en gebruikt worden in bijvoorbeeld mousse of merengue.

7. Varieer met kruiden en specerijen: Kikkererwten hebben een neutrale smaak, waardoor ze goed samengaan met verschillende kruiden en specerijen. Probeer bijvoorbeeld komijn, curry, paprikapoeder of knoflook toe te voegen voor extra smaak.

8. Kook ze gaar maar niet papperig: Kikkererwten moeten zacht zijn, maar nog wel stevig genoeg om hun vorm te behouden. Kook ze niet te lang, want dan worden ze papperig.

9. Gebruik het kookvocht: Het kookvocht van de kikkererwten kan worden gebruikt als basis voor soepen, sauzen of stoofschotels. Het geeft een heerlijke smaak en textuur aan gerechten.

10. Bewaar gekookte kikkererwten goed: Als je gekookte kikkererwten over hebt, kun je ze in de koelkast bewaren in een luchtdichte verpakking. Ze blijven ongeveer 3-4 dagen goed. Je kunt ze ook invriezen voor later gebruik.

Veelgestelde vragen over kikkererwten koken:

1. Moet ik kikkererwten weken voordat ik ze kook?
Ja, het is aan te raden om kikkererwten minstens 8 uur of een hele nacht te weken voordat je ze gaat koken. Dit versnelt het kookproces en zorgt ervoor dat de kikkererwten gelijkmatig gaar worden.

2. Kan ik kikkererwten koken zonder te weken?
Ja, het is mogelijk om kikkererwten te koken zonder ze eerst te weken, maar dit kan het kookproces verlengen. Ongekookte kikkererwten kunnen 2-3 uur nodig hebben om volledig gaar te worden.

3. Kan ik het weekwater van kikkererwten gebruiken?
Het weekwater van kikkererwten, ook wel bekend als aquafaba, kan worden gebruikt als vervanging voor eiwit in verschillende recepten. Het kan worden opgeklopt tot een luchtige massa en gebruikt worden in bijvoorbeeld mousse of merengue.

4. Moet ik kikkererwten spoelen voordat ik ze kook?
Ja, het is belangrijk om de kikkererwten goed af te spoelen onder koud water voordat je ze gaat koken. Dit verwijdert eventuele onzuiverheden en overtollig zetmeel.

5. Kan ik gekookte kikkererwten invriezen?
Ja, gekookte kikkererwten kunnen worden ingevroren voor later gebruik. Zorg ervoor dat je ze goed laat afkoelen voordat je ze in een luchtdichte verpakking in de vriezer plaatst.

6. Hoe lang blijven gekookte kikkererwten goed?
Gekookte kikkererwten kunnen in de koelkast worden bewaard in een luchtdichte verpakking en blijven ongeveer 3-4 dagen goed. In de vriezer kunnen ze tot wel 3 maanden worden bewaard.