Deur schoonmaken: tips voor een stralende entree

Als je je huis goed wilt onderhouden, hoort daar ook het schoonmaken van deuren bij. Vooral buitendeuren krijgen veel te verduren door wind, regen en zonlicht. Binnendeuren hebben ook regelmatig een opfrisbeurt nodig om er schoon en netjes uit te blijven zien. In dit artikel geven we je tips over hoe je een deur schoonmaakt, zodat je entree er stralend uitziet.

Wanneer en hoe vaak moet je een deur schoonmaken?

Het is belangrijk om regelmatig je deuren schoon te maken om vuil en slijtage te voorkomen. Voor buitendeuren wordt aangeraden om ze minstens twee keer per jaar grondig te reinigen. Binnendeuren hebben over het algemeen minder onderhoud nodig, maar het is toch aan te raden om ze minstens één keer per jaar te reinigen. Natuurlijk kan het vaker nodig zijn als je kleine kinderen of huisdieren hebt.

Welke schoonmaakmiddelen en materialen heb je nodig?

Om je deuren schoon te maken heb je de juiste schoonmaakmiddelen en materialen nodig. Voor houten deuren kun je het beste een mild schoonmaakmiddel gebruiken, zoals groene zeep, vermengd met lauwwarm water. Voor kunststof en geverfde deuren kun je een mild schoonmaakmiddel of allesreiniger gebruiken. Verder heb je nog een emmer, spons, zachte doek, water en eventueel een stofzuiger met borstelopzetstuk nodig.

Hoe moet je een deur schoonmaken?

Om te beginnen kun je de deur stofvrij maken met een stofzuiger of zachte doek. Vervolgens maak je een sopje van het schoonmaakmiddel en het water. Maak de spons nat in het sopje en wring hem goed uit, zodat hij vochtig is maar niet druipt. Vervolgens kun je de deur voorzichtig afnemen met de vochtige spons. Let vooral op de randjes en hoekjes, waar vuil zich vaak ophoopt. Spoel de spons regelmatig uit in het sopje en vervang het sopje indien nodig. Na het afnemen van de deur met de sopje, spoel je de deur na met een schone, vochtige doek. Droog de deur vervolgens af met een droge doek, zodat er geen strepen achterblijven.

Speciale aandachtspunten bij het schoonmaken van verschillende soorten deuren

Het is belangrijk om rekening te houden met het materiaal van de deur bij het schoonmaken. Houten deuren kunnen gevoeliger zijn voor vocht, dus het is belangrijk om de deur niet te nat te maken en snel weer droog te maken. Kunststof deuren kunnen gevoelig zijn voor agressieve schoonmaakmiddelen, dus gebruik een mild schoonmaakmiddel. En bij geverfde deuren is het belangrijk om voorzichtig te zijn met schuurmiddelen, zodat de verflaag niet beschadigd raakt.

Tips voor onderhoud van deurdecoratie

Ook deurdecoratie, zoals deurhendels en brievenbussen, verdienen regelmatig onderhoud. Deze kun je het beste schoonmaken met een zachte doek en mild schoonmaakmiddel. Voor hardnekkig vuil kun je eventueel een zachte borstel gebruiken. Zorg er ook voor dat de decoratie goed droog is voordat je het weer in gebruik neemt.

Expertise

Hans heeft 4 jaar ervaring als interieurblogger, waarin hij over verschillende aspecten van interieur en huishoudelijke taken schrijft. Daarnaast heeft hij 3 jaar ervaring in het plaatsen van deuren en 5 jaar ervaring als adviseur op het gebied van deuren. Hans is altijd gretig naar de laatste trends op het gebied van deuren en vertelt graag over deze trends in zijn blogs.

Bronvermelding
– Plezierinhuis.nl
– Schoonmaken.nl
– Klushulp.nl
– Interieurdesigner.nl
– Deuradvies.nl

Hoi, ik ben Hans! Al jarenlang houd ik me met heel veel plezier bezig met interieur. Zo schrijf ik al jaren blogs over interieur, en met name gericht op deuren. Ik ben altijd gretig op zoek naar nieuwe inspiratie en trends op het gebied van deuren. Dit deel ik graag met jullie in mijn blogs. Veel leesplezier gewenst!

Geschreven door

Hans van der Wiel

Hoi, ik ben Hans! Al jarenlang houd ik me met heel veel plezier bezig met interieur. Zo schrijf ik al jaren blogs over interieur, en met name gericht op deuren. Ik ben altijd gretig op zoek naar nieuwe inspiratie en trends op het gebied van deuren. Dit deel ik graag met jullie in mijn blogs. Veel leesplezier gewenst!