Het opmeten van een deur lijkt misschien een eenvoudige klus, maar het is van cruciaal belang om dit nauwkeurig te doen om problemen bij installatie te voorkomen. De afmetingen van deuropeningen kunnen variëren, dus het is belangrijk om te weten hoe je een deur correct kunt opmeten voordat je een nieuwe deur aanschaft. In dit artikel zullen we in detail bespreken hoe je een deur opmeet, zodat je deze informatie kunt gebruiken bij het kiezen en installeren van een nieuwe deur.

Hoe meet je een deur op?

Voorbereiding

Voordat je begint met het opmeten van een deur, is het belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Zorg ervoor dat je een rolmaat, waterpas en potlood hebt, evenals papier en een notitieblok om de metingen op te schrijven. Daarnaast is het handig om een assistent te hebben om te helpen bij het vasthouden van de rolmaat en het controleren van de nauwkeurigheid van de metingen.

Stap 1: Bepaal de hoogte van de deuropening

Om de hoogte van de deuropening te bepalen, meet je de afstand van de vloer tot aan de bovendorpel. Plaats de rolmaat tegen de zijkant van de deurpost en trek deze omhoog naar de bovendorpel. Zorg ervoor dat de rolmaat loodrecht staat op de vloer en recht omhoog om een nauwkeurige meting te garanderen. Schrijf de gemeten hoogte op en herhaal deze stap aan de andere kant van de deuropening om te controleren of de hoogte aan beide zijden gelijk is.

Stap 2: Bepaal de breedte van de deuropening

Om de breedte van de deuropening te bepalen, meet je de afstand tussen de zijstijlen op drie verschillende punten: bovenaan, in het midden en onderaan. Trek de rolmaat strak en parallel aan de bovendorpel en de onderdorpel om een nauwkeurige meting te verkrijgen. Schrijf de gemeten breedte op en zorg ervoor dat je ook de eventuele verschilpunten noteert.

Stap 3: Controleer de haaksheid van de deuropening

Om te zorgen dat de deur goed past, is het essentieel om de haaksheid van de deuropening te controleren. Dit doe je door de diagonale afmetingen van de deur te meten. Plaats de rolmaat van de ene bovenhoek naar de tegenoverliggende onderhoek en noteer deze meting. Herhaal dit van de andere bovenhoek naar de tegenoverliggende onderhoek. Als de twee diagonaalmetingen gelijk zijn, is de deuropening haaks.

Stap 4: Maak notities van eventuele obstakels

Tijdens het opmeten van de deuropening is het belangrijk om aantekeningen te maken van eventuele obstakels die invloed kunnen hebben op de installatie van de deur, zoals leidingen, stopcontacten of plinten. Deze aantekeningen kunnen van pas komen bij het kiezen van de juiste deur en het plannen van de installatie ervan.

Expertise

Hans is een ervaren interieurblogger met een passie voor de nieuwste trends op het gebied van deuren. Met 4 jaar ervaring in het schrijven van blogposts over interieurdesign en 3 jaar ervaring in het plaatsen van deuren, is hij goed op de hoogte van wat er komt kijken bij het opmeten en installeren van deuren. Als adviseur op het gebied van deuren heeft Hans uitgebreide kennis opgedaan over de verschillende soorten deuren en hun toepassingen. Hij deelt graag zijn expertise en tips in zijn blogs om anderen te helpen bij het kiezen en installeren van de juiste deuren.

Bronvermelding

– Plezierinhuis.nl
– Interieurdesignexperts.nl
– Deuradvies.nl
– Kluswijzer.nl
– Bouwinfo.nl

Hoi, ik ben Hans! Al jarenlang houd ik me met heel veel plezier bezig met interieur. Zo schrijf ik al jaren blogs over interieur, en met name gericht op deuren. Ik ben altijd gretig op zoek naar nieuwe inspiratie en trends op het gebied van deuren. Dit deel ik graag met jullie in mijn blogs. Veel leesplezier gewenst!

Geschreven door

Hans van der Wiel

Hoi, ik ben Hans! Al jarenlang houd ik me met heel veel plezier bezig met interieur. Zo schrijf ik al jaren blogs over interieur, en met name gericht op deuren. Ik ben altijd gretig op zoek naar nieuwe inspiratie en trends op het gebied van deuren. Dit deel ik graag met jullie in mijn blogs. Veel leesplezier gewenst!