Een standaard deur heeft meestal een hoogte van 201,5 centimeter. Dit is de meest gangbare maat voor binnendeuren in Nederlandse woningen. Maar hoe hoog is een standaard deur precies? In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan en verschillende aspecten van de hoogte van een standaard deur bespreken.

Standaard hoogte van een deur
De standaard hoogte van een binnendeur is zoals gezegd 201,5 centimeter. Deze hoogte geldt voor de meeste standaard binnendeuren in Nederlandse woningen. Het is belangrijk om te weten dat deze hoogte een gemiddelde is en dat er altijd uitzonderingen kunnen zijn. Bij het vervangen of plaatsen van deuren is het daarom altijd verstandig om de exacte hoogte van de deur op te meten.

Deurhoogte in oudere woningen
In oudere woningen kan het voorkomen dat de deuren een afwijkende hoogte hebben. Dit wordt vaak veroorzaakt door de bouwstijl van de tijd waarin de woning is gebouwd. Oudere deuren kunnen dus lager of hoger zijn dan de standaard hoogte van 201,5 centimeter. Bij het vervangen van deuren is het daarom altijd verstandig om de hoogte van de deur op te meten voordat je een nieuwe deur aanschaft.

Standaard hoogte van buitendeuren
Voor buitendeuren geldt over het algemeen een andere standaard hoogte dan voor binnendeuren. De standaard hoogte van buitendeuren is vaak iets hoger dan die van binnendeuren, meestal rond de 211,5 centimeter. Dit heeft te maken met de isolatie en veiligheidseisen die aan buitendeuren worden gesteld. Ook hier geldt weer dat het verstandig is om de exacte hoogte van de deur op te meten, vooral bij oudere woningen.

Standaard deurhoogte in relatie tot vloeren
Bij het vervangen of plaatsen van een deur is het ook belangrijk om rekening te houden met de vloer. De hoogte van de deur moet namelijk worden aangepast aan de hoogte van de vloerbedekking of de vloer. Bij het plaatsen van een nieuwe vloer kan het zijn dat de deur moet worden ingekort om goed te passen. Dit is ook een aspect om rekening mee te houden bij het bepalen van de hoogte van de deur.

Afwijkende deurmaten en maatwerkdeuren
Naast standaard deuren zijn er ook afwijkende deurmaten en maatwerkdeuren verkrijgbaar. Dit kan handig zijn als de standaard maten niet passen in jouw woning of als je op zoek bent naar een unieke deur. Maatwerkdeuren kunnen in allerlei afmetingen worden gemaakt, zowel in de hoogte als in de breedte. Hierbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de juiste verhoudingen in de ruimte waarin de deur geplaatst zal worden.

Expertise
Hans heeft 4 jaar ervaring als interieurblogger, 3 jaar ervaring in het plaatsen van deuren en 5 jaar ervaring als adviseur op het gebied van deuren. Hij is altijd gretig naar de laatste trends op het gebied van deuren en vertelt graag over deze trends in zijn blogs.

Bronvermelding
– Plezierinhuis.nl
– Rijksoverheid
– Verbouwkosten.com
– Eigenhuisentuin.nl
– Klus-maatje.nl

Hoi, ik ben Hans! Al jarenlang houd ik me met heel veel plezier bezig met interieur. Zo schrijf ik al jaren blogs over interieur, en met name gericht op deuren. Ik ben altijd gretig op zoek naar nieuwe inspiratie en trends op het gebied van deuren. Dit deel ik graag met jullie in mijn blogs. Veel leesplezier gewenst!

Geschreven door

Hans van der Wiel

Hoi, ik ben Hans! Al jarenlang houd ik me met heel veel plezier bezig met interieur. Zo schrijf ik al jaren blogs over interieur, en met name gericht op deuren. Ik ben altijd gretig op zoek naar nieuwe inspiratie en trends op het gebied van deuren. Dit deel ik graag met jullie in mijn blogs. Veel leesplezier gewenst!