Cordon Bleu is een klassiek gerecht dat bestaat uit een kipfilet die is gevuld met ham en kaas, en vervolgens gepaneerd en gebakken. Het is een heerlijke maaltijd waar veel mensen van genieten. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over het bakken van Cordon Bleu. We zullen ingaan op wat je nodig hebt, de tijdsduur, de beste bereidingswijze en verschillende manieren om dit gerecht te maken. Daarnaast zullen we ook 10 tips delen om de perfecte Cordon Bleu te bakken. Laten we beginnen!

Wat heb je nodig voor Cordon Bleu bakken?
Om Cordon Bleu te bakken heb je een aantal ingrediënten en keukengerei nodig. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

– Kipfilets: Zorg ervoor dat je kipfilets van goede kwaliteit kiest. Het is belangrijk dat de filets niet te dik zijn, zodat ze gelijkmatig gaar kunnen worden.
– Ham: Kies een smaakvolle ham. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Parmaham of gekookte ham.
– Kaas: Het beste is om een kaassoort te kiezen die goed smelt, zoals Gruyère of Emmentaler.
– Bloem: Gebruik bloem om de kipfilets mee te paneren.
– Eieren: Klop een aantal eieren los in een kom.
– Paneermeel: Paneermeel geeft de krokante korst aan de Cordon Bleu.
– Kruiden en specerijen: Gebruik kruiden en specerijen naar wens, zoals zout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, etc.
– Keukengerei: Je hebt een vleeshamer nodig om de kipfilets plat te slaan, een snijplank, een scherp mes, kommen om de eieren en bloem in te doen, een pan voor het bakken, en eventueel een vleesthermometer om te controleren of de kip gaar is.

Wat is de tijdsduur voor Cordon Bleu bakken?
De totale tijdsduur voor het bakken van Cordon Bleu is afhankelijk van de dikte van de kipfilets en de temperatuur van de oven. Over het algemeen duurt het bakken van Cordon Bleu in de oven ongeveer 20 tot 25 minuten op 200 graden Celsius. Zorg ervoor dat de kip een kerntemperatuur van 75 graden Celsius heeft bereikt om ervoor te zorgen dat het volledig gaar is. Houd er rekening mee dat deze tijden slechts richtlijnen zijn en dat het belangrijk is om de kip regelmatig te controleren om te voorkomen dat het te gaar wordt.

Hoe kun je het beste Cordon Bleu bakken?
Hier is een uitgebreid stappenplan om de perfecte Cordon Bleu te bakken:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
2. Neem de kipfilets en leg ze op een snijplank. Gebruik een vleeshamer om de filets voorzichtig plat te slaan tot een gelijkmatige dikte van ongeveer 1 centimeter.
3. Bestrooi de kipfilets aan beide kanten met zout, peper en eventuele andere kruiden en specerijen naar smaak.
4. Leg de ham op de kipfilets en bedek vervolgens met plakjes kaas.
5. Vouw de kipfilets dubbel zodat de ham en kaas volledig bedekt zijn. Druk de randen stevig aan om te voorkomen dat de vulling eruit loopt tijdens het bakken.
6. Zet drie kommen klaar: één met bloem, één met losgeklopte eieren en één met paneermeel.
7. Haal de gevulde kipfilets eerst door de bloem, schud het overtollige bloem eraf en dompel ze vervolgens in het ei.
8. Haal de kipfilets daarna door het paneermeel en zorg ervoor dat ze aan alle kanten goed bedekt zijn.
9. Verhit olie of boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de Cordon Bleu aan beide kanten goudbruin, ongeveer 2 tot 3 minuten per kant.
10. Leg de gebakken Cordon Bleu op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze gedurende 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de kerntemperatuur 75 graden Celsius bereikt.
11. Haal de Cordon Bleu uit de oven en laat het een paar minuten rusten voordat je het serveert. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich weer kunnen verdelen.

Op welke manieren kun je Cordon Bleu bakken?
Cordon Bleu kan op verschillende manieren worden klaargemaakt en gebakken. Hier zijn een aantal suggesties:

1. Paneermeel alternatieven: In plaats van gewoon paneermeel kun je ook panko (Japans paneermeel) of gemalen cornflakes gebruiken voor een extra knapperige korst.
2. Ovengebakken Cordon Bleu: In plaats van de kipfilets te bakken in een pan, kun je ze ook in de oven bereiden. Dit is een gezondere optie waarbij je geen olie of boter hoeft te gebruiken.
3. Gevulde varianten: Varieer met de vulling van de Cordon Bleu. Voeg bijvoorbeeld stukjes champignons, gebakken uien of spinazie toe.
4. Kaasopties: Je kunt experimenteren met verschillende kaassoorten zoals mozzarella, cheddar, of brie, of zelfs een combinatie van meerdere soorten.
5. Gegrilde Cordon Bleu: In plaats van het bakken in de oven, kun je de Cordon Bleu ook op de grill bereiden voor een heerlijk rokerige smaak.
6. Airfryer: Voor degenen die een airfryer hebben, kun je ook Cordon Bleu bereiden in de airfryer. Dit zorgt voor een knapperig resultaat met minder olie.

10 tips voor Cordon Bleu bakken:
1. Marineer de kipfilets: Voordat je begint met het bereiden van de Cordon Bleu, kun je de kipfilets marineren in een mengsel van olijfolie, citroensap en kruiden. Dit zal de kip malser en smaakvoller maken.
2. Voorgekookte ham: Als je haast hebt, kun je voorgekookte ham gebruiken in plaats van rauwe ham. Dit zal de kooktijd verkorten.
3. Bevroren ham: Zorg ervoor dat de ham volledig ontdooid is voordat je deze in de Cordon Bleu stopt. Anders kan het vocht uit de ham het paneermeel zacht maken.
4. Voorkom lekkage: Zorg ervoor dat je de gevulde kipfilets goed aandrukt voordat je ze paneert, om te voorkomen dat de vulling eruit lekt tijdens het bakken.
5. Koelkasttijd: Laat de gepaneerde Cordon Bleu voor het bakken ongeveer 15 minuten in de koelkast staan. Dit zal ervoor zorgen dat het paneermeel beter aan de kipfilets blijft plakken tijdens het bakken.
6. Krokant bakken: Wil je de korst nog krokanter? Bak de gepaneerde Cordon Bleu eerst aan beide kanten in een pan op hoog vuur, voordat je ze in de oven zet.
7. Vleesthermometer: Investeer in een goede vleesthermometer om ervoor te zorgen dat de kipfilet perfect gaar is. Dit voorkomt dat de kip te droog of juist niet gaar genoeg is.
8. Kruiden naar smaak: Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om de Cordon Bleu naar jouw smaak te maken. Voeg bijvoorbeeld een vleugje gerookt paprikapoeder, Italiaanse kruiden of gedroogde tijm toe.
9. Serveer met een saus: Maak een heerlijke saus om bij de Cordon Bleu te serveren, zoals een romige champignonsaus, honing-mosterdsaus of een tomatensaus met basilicum.
10. Variaties: Wees creatief en probeer verschillende variaties van Cordon Bleu uit. Voeg bijvoorbeeld gehakte zongedroogde tomaten, olijven of verse kruiden zoals basilicum of peterselie toe aan de vulling voor extra smaak.

Veelgestelde vragen over Cordon Bleu bakken:

1. Kan ik diepvrieskip gebruiken voor Cordon Bleu?
Ja, je kunt diepvrieskip gebruiken voor Cordon Bleu. Zorg ervoor dat de kip volledig ontdooid is voordat je het gaat bereiden voor een gelijkmatige garing.

2. Kan ik ander vlees gebruiken in plaats van kipfilet?
Ja, je kunt andere vleessoorten gebruiken zoals varkensvlees of kalfsvlees in plaats van kipfilet. Houd er wel rekening mee dat de bereidingstijd kan variëren, afhankelijk van het vlees dat je gebruikt.

3. Kan ik Cordon Bleu van tevoren klaarmaken?
Ja, je kunt de Cordon Bleu van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast voordat je het gaat bakken. Zorg ervoor dat je het goed afdekt met huishoudfolie om uitdroging te voorkomen.

4. Kan ik Cordon Bleu invriezen?
Ja, je kunt Cordon Bleu invriezen voordat je het gaat bakken. Wikkel de ongebakken Cordon Bleu individueel in plastic folie of aluminiumfolie en bewaar het maximaal 3 maanden in de vriezer.

5. Hoe kan ik controleren of de kip gaar is?
Je kunt de gaarheid van de kip controleren door een vleesthermometer in het dikste deel van de kip te steken. Zorg ervoor dat de kerntemperatuur 75 graden Celsius bereikt.

6. Is Cordon Bleu een gezond gerecht?
Cordon Bleu is over het algemeen niet het meest gezonde gerecht vanwege het gebruik van paneermeel en het bakken in olie of boter. Je kunt echter gezondere alternatieven gebruiken, zoals volkoren paneermeel en de oven in plaats van de pan om te bakken.